Panik Atak Tedavisi

Panik Atak Tedavisi

 

Yineleyen beklenmedik panik ataklara yoğun bir korku veya yoğun bir içsel sıkıntının eşlik ettiği psikiyatrik tablodur. Çarpıntı, terleme, titreme, boğuluyor gibi olma, göğüs ağrısı, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi, sersemlik, bayılacak gibi olma, uyuşmalar, kontrolünü kaybetme, çıldırma korkusu ve ölüm korkusu eşlik edebilir.  

Panik bozuklukta hasta, yeniden panik atak geçirmekten kaçınmak için kapalı yerlerde kalmama, otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanmama, alışveriş merkezi gibi kalabalık ortamlardan uzak durma gibi kaçınma davranışları geliştirebilir.

Panik atak tedaviyle tamamen düzelen rahatsızlıklardandır. Bilişsel davranışçı terapinin etkinliği kesin olarak gösterilmiştir. Bilişsel davranışçı terapide hastanın panik atağını başlatan durumlar, hastanın otomatik düşünceleri, kaçınma davranışları tespit edildikten sonra adım adım exposure(yüzleştirme) aşamasıyla hastanın hastalıkla başa çıkması sağlanmaya çalışılır.

Bazı hastalarda terapiye ek olarak bazı psikiyatri ilaçları kullanılabilir. Tedavi süresi genellikle 6 aydır. Hasta 15 gün veya ayda bir kontrollere çağrılarak tedavi sürdürülür.