MASKE, MESAFE, HİJYEN

MASKE, MESAFE, HİJYEN

Anne ve babaların çocukların kaygılarını belirsizliği azaltarak ve çocukların yetebilme algısını artırmak için ilk adım salgınla ilgili bilgilendirme olmalıdır. Bilgilendirme çocuğun yaşı, zekası ve gelişim düzeyi dikkate alınarak yapılmalıdır. Bilgilendirme için öncelikle çocuğun rahat soru sorabileceği bir ortam (çocuk yemek yerken, ders çalışırken veya oyun oynarken değil) oluşturulmalıdır. Sorular dürüstçe yaşına uygun bir şekilde cevaplanmalıdır.

       Yetişkinler çocukların rol modeli olarak covid-19 salgını ile ilgili konuşmalarına ve tepkilerine dikkat etmelidir.

       Covid-19 salgınının bir virüs hastalığı olduğu, pek çok kişinin hastalığa yakalandığı ama büyük çoğunluğunu durumunun iyi olduğu, çocukların hasta olma (PCR testinin pozitif olması değil, semptom göstermesi) ihtimalinin düşük olduğu, hasta olsalar bile hafif belirtilerle bu hastalığı atlattıkları ama buna rağmen temizliğe dikkat etmelerinin önemli olduğu anlatılmalıdır.

       Çocukları abartılı ve dehşete düşürücü televizyon ve sosyal medya haberlerinden uzak tutmalıdır. Sosyal medyada yazılan ve anlatılan her şeyin doğru olmadığı konusunda uyarılmalıdır.

       Bu dönemde özellikle sağlık çalışanları olmak üzere aileler olmak üzere eve geldiklerinde her zamankinden farklı davranmalarını (öpmemek ve sarılmamak gibi) endişelendirmeden gerekçeleriyle açıkça anlatmalıdır.

       Gerçekdışı ikna çalışmaları (etraflarında hastalık olmayacağı gibi) yapılmamalıdır. Okulların kapalı olmasının nedenini diğer insanlara faydalı olabileceği şeklinde açıklanmalıdır.

       Çocukların düzenli bir günlük rutini oluşturulmalı ve olabildiğince korunmalıdır. Özellikle sabah kalkış saatleri tatil günlerinde bile aynı saat olmasına dikkat edilmesi uyku problemlerinin önüne geçilmesini sağlayacaktır. Böylece sabah geç kalkan ve gece uykusuzluk çeken bir çocuğun online oyunlarla daha da uykusuz kalmasının önüne geçilebilecektir. Sabah erken ve aynı saatte kalkıyor olmak bu kısırdöngüyü engelleyecektir.

      Evde olmak çocuklar için rahatsız edici bir durum olduğu için her gün uygun bir zaman dilimi belirleyip ev içinde fiziksel aktivite ve hijyene dikkat eden 30-60 dakikalık yürüyüşler kaygıyı azaltmada çok etkili olacaktır.

     Ev içinde yemek saatlerinin düzenli olmasına dikkat edilmelidir.

     Çocukların yaşına uygun olarak ev işlerine katılımı sağlanabilir.

     Aile içinde birlikte film izlemek, oyun oynamak gibi faaliyetler ihmal edilmemelidir.

     Zorunlu olarak telefon, tablet, bilgisayar kıskacında kalan çocuklara ders ve diğer sorumluluklarını yerine getirdikten sonra ilgilenebileceği resim, müzik, fotoğrafçılık gibi konularla ilgili online eğitimler ve ücretsiz içerikler bulunması çocuğun süreci olumlu atlatmasına katkı sağlayacaktır. 

       Çocukların çok sıkılıyor ve uzaktan eğitimde dersi dinleyemiyor olma durumlarında dersi anlamaya çalışmaması ve sadece o saat için orada bulunmasının bile yeterli bir çaba olacağının söylenmesi kaygısını azaltacaktır.

      Sınıf arkadaşları ve öğretmenleriyle sesli ve görüntülü iletişim kurmaları sağlanmalı ve desteklenmelidir.

       Bütün bu önlemlerle birlikte çocuğun belirsizlikle başa çıkabilmesi, kaygıyı yönetebilir olması ve kendine yetebilir olma hissi gelecekteki yaşamında da ona çok değerli katkılar sağlayacaktır.

MASKE, MESAFE, HİJYEN